valencia
valencia
valencia
valencia
valencia
valencia
valencia
valencia

İspanya’nın 3. En Büyük Şehri

Valencia; Madrid ve Barselona’ya 3-4 saat uzaklıkta olan, Valencia CF futbol takımıyla aşina olduğumuz, portakalıyla ünlü, İspanya’nın 3. en büyük şehridir. Bölgenin resmi dili aslında İspanyolca değil, Valensiyaca’dır. Ancak Valensiyaca İspanyolcaya çok benzemektedir. Yine de yazılışlar farklı olduğundan buraya gittiğinizde bir de Valensiyaca bir harita, rehber bulundurmakta fayda var. Valensiya’da yaşayan hemen hemen herkes de İspanyolca bilmektedir. İngilizcenin pek de tercih edilen bir dil olmadığını belirtmekte fayda var. Oldukça ucuzdur, bu yüzden öğrencilerin Barcelona, Madrid gibi daha pahalı olan yerlerden ziyade tercih ettiği noktalardan biridir. 

Küçük Şehir Esintisi

Hava genelde ılımandır, yazları aşırı sıcak olabilmektedir. Ancak bunu dengeleyebilecek harika plajlara sahiptir. Yalnız biraz kalabalık olabilirler. Büyük bir şehir olmasına rağmen, küçük bir şehrin sunduğu görüntüye sahiptir. Gözleri yoran büyük binaları yoktur, bol yeşilliklidir, uzun palmiye ağaçlarına sahiptir. Eski binalar ile modern binalar arasında bir ahenk yakalanmıştır. Şehrin en ünlü modern bölgelerinden biri ‘la ciudad de las sciencias y artes’, yani ‘bilim ve sanat şehri’dir. Bu bölgede beş farklı temalı bilim ve sanat alanı vardır. En ünlü olanları Principe Felipe Science Müzesi Oceanografic  Hemisferic, Umbracle ve Palau de les Arts Reina Sofía’dır. Bunlardan en çok ilgi çekeni Oceanografik olmuştur; burası Avrupa’nın en büyük akvaryumudur ve içinde sayamayacağımız kadar balık çeşidi bulunmaktadır. Halkın bir kesimi ‘bilim ve sanat şehri’nin modern yapısından dolayı, Valensiya’nın tarihi dokusuyla uyumlu olmadığından şikâyetçidirler. Ancak bu bölge genel olarak çok sevilmekte ve turist ilgisi çekmektedir.

Canlı ve Renkli Sokaklar

Bu eski ve yeniyi bir araya getiren, sokak tiyatrolarının, dans gösterilerinin olduğu canlı sokaklarında dolaşmanın verdiği keyif paha biçilemezdir. Sokakları her İspanya şehrinde olduğu gibi, gündüzleri daha sakin akşamları daha hareketlidir. ‘Siesta’ kültürü burada da olduğundan; problem yaşamamak adına restoran, kafe ve dükkanların kapılarındaki ‘horario’ yani zaman tablolarına bakıp buna göre hareket etmenizi tavsiye ederiz. İş saatleri ikiye bölünmüştür. Sabah açılan bir dükkan, öğlen 2-3 gibi kapatıp, ‘siesta’ yapar ve daha sonra 6-7 gibi tekrar açılıp 9-10 civarı kapanabilir. Kültür olarak alışık olmadığımızdan başta alışması garip gelebilir. Ancak zamanla sizlerin de alışacağı bir olgu olacaktır. Gece hayatı yine İspanya’nın çoğu bölgesinde olduğu gibi hareketlidir. Dışarı çıkma, yemek yeme düzenleri bizden farklıdır. Akşam yemeği 10’dan sonra yenir ve dışarı çıkma 12’den sonra başlar ve genelde böyle geceler sabaha bağlanır. Yemek olarak ‘horchata’ ve ‘Chufa’sı meşhurdur. Ayrıca meşhur olan İspanyol yemeği ‘paella’nın çıkış noktasıdır.

Kukla Festivali

Mart ayında Las Fallas festivaline ev sahipliği yapar. Fallas kukla demektir ve bu festivalde şehrin farklı bölgelerinde, kimisi devasa olan heykeller sergilenmektedir. Heykellerin yapımı neredeyse 1 yıl kadar sürer. bunun yanında festival 4 gün sürer ve festivalin son günü tüm heykeller yakılır.

Neden Valensiya?

Valencia şehir yapısıyla sizleri dinlendirirken; dansları, gösterileri, müziği ile dil okulu deneyiminize renk katacaktır. Dil okulu deneyiminizin böyle renkli geçmesini isterseniz, İstanbul Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı olarak size güzel anılar katacağına inandığımız Valencia’yı öneririz.