Mutfak Sanatları
Hiç bir eğitimi olmaksızın mucizevi tarifler bilen, önsezileri ile malzemeleri karıştırıp, ölçeksiz, göz kararı ile harikalar yaratan ve aile toplantılarında övgüler alan doğuştan aşçılar hepimizin takdirini kazanmıştır. Dünyaca ünlü aşçılardan bazılarının ne bir okulda ne de ünlü bir şefin yanında eğitim almadığını hepimiz biliyoruz. Diğer yandan ödül almış aşçıların pek çoğunun ise okullu olduğu bir gerçek. Peki bu durumda iyi bir aşçı olmanın sırrı okullu veya alaylı olmaktan mı geçiyor veya her ikisinin sihirli bir birleşimi mi?
Sosyal medyanın hayatımızda önemli bir rol almasıyla birlikte, bakış açımızın değiştiği sektörlerden bir tanesi de hiç şüphesiz ki yemek sektörü olmuştur. Eskiden yemek sunumuna, hazırlanışına veya görseline dikkat edilmez ve daha çok lezzet öne çıkardı. Günümüzde yemek sunumu lezzeti kadar önem taşımaktadır.
Güzel yemek pişirme serüveninin peşinde koşmanın ötesinde, gastronominin bir sanat ve mutfak yönetim süreci olduğu bilinciyle kurulan Gastronomi ve Mutfak Sanatları okulları, mezunlarına çok geniş bir çalışma alanı sunarak, aşçılık mesleğini neredeyse günümüzün en popüler mesleği haline getirmiştir.
“Vikepedi”da yer alan tanımıyla “Gastronomi” kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplindir. Yüzlerce yıllık yemek pişirme tecrübesi ve lezzet birikimi, yemeği yaşamsal öneminden sıyırarak bir keyif olgusu haline getirmiştir. Lezzet ve görselliğin keyif vericiliği, günümüzde “Gastronomi” teriminin önemini fark edilir kılmış ve bir bilim olarak görülmesine neden olmuştur.
Günümüzün tanınan şefleri, ünlü restoran, kafe ve catering firmalarının sahipleri arasında ekonomi, iktisat, işletme gibi bölümlerden mezun olmuş, ancak yapmak istedikleri işin bu olmadığına karar verip, yurt dışında gastronomi ve aşçılık eğitimi alarak bu mesleği yapmaya başlamış pek çok başarılı isim yer alıyor. Bu kişilerin başarılarının arkasında yatan en önemli unsur ise yurt dışında sadece yemek pişirmeyi değil, aynı zamanda onları sunmayı, pazarlamayı, bütçelendirmeyi kısacası işin işletme yönünü de kapsayan aldıkları çok yönlü eğitimdir.
- Aşçılık,
- Pastacılık,
- Yiyecek-içecek işletmeciliği,
- Ağırlama, servis ve misafir ilişkileri yönetimi,
- Yemek pişirme gelenekleri ve gastronomi alanlarında lisans, yüksek lisans veya 1-2 yıllık diploma programlarının yanı sıra kısa dönemli sertifika program seçenekleri ve yemek kurslarını dil eğitimi programlarıyla birleştiren alternatif programlar mevcuttur. Aynı zamanda bu eğitimin bir parçası olarak birinci sınıf restoran, otel ve kongre merkezlerinde staj yapma, profesyonellerle birlikte öğrendiklerinizi uygulama, eşsiz bir deneyim elde etme ve CV’nizi güçlendirme fırsatı yakalayabilirsiniz.
İster modaya uyun, ister küçük yaşlardan itibaren bir şef olmaya gönlünüzü kaptırmış olun, eğer siz de gastronomiyi bir sanat kabul edip, aşçılık ve mutfak sanatları alanında kariyer yapmak ve dünyaca ünlü yemek okullarında profesyonel şeflerden yemek yapmanın inceliklerini öğrenmek istiyorsanız haydi şimdi kolları sıvayın ve hangi ülkede ve okulda eğitim alacağınıza karar vermeden önce mutlaka bize danışın..