Almanya
Dünyanın 4. en büyük ekonomisine ve çok düşük işsizlik oranına sahip Almanya, yüksek eğitim standartları ile uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerden biridir. Teorik eğitimi, araştırma ve uygulama ile birleştiren bir eğitim sistemine sahiptir. Mühendislik eğitiminde dünya çapında üne ve saygınlığa sahip olan Alman üniversitelerden alınan diplomalar tüm dünyada geçerlidir ve başarılı bir gelecek için iyi bir başlangıç noktasıdır.
Almanya’da iki farklı üniversite tipi mevcuttur; üniversite ve Fachhochschule “ FH” (uygulamalı bilimler üniversitesi ). FH’lerin tanım ve denklik olarak üniversitelerden hiç bir farkı yoktur. Her iki okulda da lisans veya yüksek lisans diplomaları verilir. Ancak FH’lerde doktora seviyesinde eğitim imkanı bulunmaz. Üniversiteler daha çok teorik ve araştırma ağırlıklı bir eğitim sunarken, FH’lerde uygulama ağırlıklı bir eğitim programı uygulanır. FH’lerde sadece teknik ve işletme bölümlerinde eğitim verilir. Bu yüzden özellikle mühendislik ve tasarım gibi uygulamalı branşlarda FH’ler iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkar. Tarih, edebiyat veya sosyoloji gibi bölümlerde eğitim veren FH yoktur. Almanya’da ayrıca Kunsthochschule (güzel sanatlar yüksekokulu), Pädagogische Hochschule (eğitim bilimleri yüksekokulu) ve Theologische Hochschule (ilahiyat yüksekokulu) bulunur.
Almanya’da lisans programları 3 - 3,5 yıl, yüksek lisans programları ise 2 yıl sürer. Yüksek lisans program başvuru tarihleri farklılık göstermekle birlikte, lisans programları güz dönemi başvuruları 15 Mayıs- 15 Temmuz tarihleri arasındadır.
Almanya’daki tüm üniversitelerin YÖK denkliği bulunur ve yüksek öğrenim maliyetleri büyük oranda kamu kaynaklarından karşılanır. Bu sebeple Almanya’da üniversite eğitimi ücretsizdir. Üstelik pek çok Avrupa ülkesinin aksine, uluslararası öğrenciler de öğrenim ücretlerinden muaftırlar.
Almanya öğrencilere eğitimleri süresince haftada 20 saat, tatil dönemlerinde ise tam zamanlı çalışma imkanı sunar. Ayrıca, eğitimlerinden sonra ülkede kalmak isteyen öğrencilere mezuniyet sonrası 18 ay oturma ve iş arama (job search ) izni verilir. Bu sayede başarıyla mezun olan öğrenciler Almanya’nın önde gelen şirketlerinde çalışma fırsatı bulabilirler.
Almanya’daki üniversiteler kendi bünyelerinde özerk kurumlardır. Türkiye’de olduğu üzere, yüksek öğrenim kurumlarının bağlı olduğu YÖK ve ÖSYM benzeri üst kurumlar mevcut değildir. Bu nedenle üniversitelerin öğrenci kabul şartları ve öncelikleri farklılık gösterir. Ancak, genel olarak geçerli bazı temel şartlardan bahsetmek mümkündür.
Almanya’da lisans programlarına kabul için, öğrencinin Türkiye’de 12 yıllık lise eğitimini tamamlaması, aynı zamanda IB veya Abitur diplomasına sahip olması veya Türkiye'deki üniversite sınavında başarılı olarak Almanya’da okumayı hedeflediği bölüme yerleştirilmiş olması ve C1 seviyede Almanca yeterliliği ön koşullardır. Lisans programlarında eğitim dili çoğunlukla Almanca olmakla birlikte, İngilizce programlar da mevcuttur. Kabul için diğer bir önemli koşul ise öğrencinin lisede aldığı derslerin içeriği ve not ortalamasıdır.
Yüksek lisans programlarında Almanca ve İngilizce bölüm bulmak mümkündür ve kabul için genel olarak öğrencinin Türkiye’de bir lisans programından mezun olması ve C1 seviyesinde Almanca veya İngilizce dil yeterliliği şartları aranır. Yüksek lisans programlarına kabul için geçerli olan bir not ortalaması şartı bulunmamakla beraber, yüksek not ortalaması kabul için önemli etkenlerden biridir.
Gerek lisans, gerekse yüksek lisans öğrenci adaylarının Almanca dil seviyelerini kanıtlayabilmeleri için TestDaf, Telc sınavlarından C1 seviyesinde not almaları veya Goethe C2 sertifikasına sahip olmaları gerekir. Almanca dil seviyesinin B2 olması koşulu ile, dil hazırlık programı sonrasında şartlı kabul veren üniversiteler de mevcuttur. Eğitim dili İngilizce olan programlarda IELTS, TOELF sınavlarından C1 seviyede İngilizce düzeyi aranır.
Öğrencinin dil yeterliliği yok ise; Almanya’da 1 yıl dil kursu ve sınav hazırlık programına devam etmesi önerilir. Anlaşmalı olduğumuz pek çok dil kursunda uzun dönemli dil programları mevcut olup, öğrenci 1 yıllık dil eğitiminin sonunda Almanya’da üniversite okumak için gerekli olan dil yeterliliğine sahip olacaktır.